De kinderchiropractoren bij Chiropractie Mulder in Waalwijk en Tilburg richten zich op een gezonde wervelkolom en goed functionerend zenuwstelsel bij baby's en kinderen.

Is het al erg genoeg om naar de chiropractor te gaan?

Jaren geleden werd ik geconfronteerd met een opmerking die nog altijd vers in mijn geheugen ligt; "Hoezo naar de chiropractor? Daar is het toch niet erg genoeg voor?" Dit ging over het kindje van een vriendin dat een milde ontwikkelingsachterstand had. Het kostte mij destijds, als net afgestudeerde chiropractor, moeite om daar een passende reactie op te geven. Wel opende haar opmerking mijn ogen; dit was één van de ideeën die leefde over ons relatief onbekende vak. Inmiddels vijftien jaar later en met veel nascholing op dit gebied op zak, ben ik nog steeds druk om duidelijk te maken wat kinderchiropractie kan betekenen voor nu én later. Het hoeft niet altijd een groot probleem te zijn. Veel klachten die zich op latere leeftijd openbaren, zijn het gevolg van meerdere kleine incidenten en irritaties, die uiteindelijk uitgegroeid zijn tot een serieus probleem.

Omdat chiropractie nog redelijk onbekend is (lees Chiropractie. Heel gewoon, maar ook zo onbekend!), wordt er niet in alle situaties adequaat doorverwezen. Dat geldt bij volwassenen, maar ook bij baby's. Op het moment dat we dan geconsulteerd worden, is dit in negen van de tien gevallen nadat het kindje in kwestie al een hele tijd met de kwaal gelopen heeft en er vaak al het nodige onsuccesvol aan gedokterd is. Vaak een punt waarop "er nu echt iets moet gebeuren, want...".

Door tijdig in te grijpen zorgen we ervoor dat de motorische en lichamelijke ontwikkeling niet in de weg wordt gestaan. Mijn advies is dan ook om niet te wachten, maar preventief te laten controleren zodat we de problemen voor kunnen zijn. Net als de periodieke controle bij de tandarts!