De kinderchiropractoren bij Chiropractie Mulder in Waalwijk en Tilburg richten zich op een gezonde wervelkolom en goed functionerend zenuwstelsel bij baby's en kinderen.

Gezonde voeding, houd het simpel.

Er is ontzettend veel te lezen en te weten over gezonde voeding. Er is veel tegenstrijdigheid. Wat de ene dag het juiste lijkt om te doen, wordt de volgende dag weer bestreden. Voor een leek is het helemaal onmogelijk om tussen de regels door te lezen. Levensmiddelenfabrikanten zijn meesters in het roepen van kreten. De 100% natuurlijk, zonder kunstmatige smaak- en kleurstoffen, 50% minder vet en met toegevoegde vitamine C zijn er zo een paar die me te binnen schieten. Deze impliceren allemaal dat het hele gezonde producten zijn, maar dit is niet altijd waar. Een sportdrankje bevat naast de gezonde vitamine C o.a. ook glucose-fructosestroop, suiker en maltodextrine, wat het drankje opeens niet meer zo gezond maakt. Bij ontbijtgranen wordt vaak vermeld 0% vet en met toegevoegde vezels, maar de hoeveelheid toegevoegde suikers vind je alleen terug in hele kleine lettertjes.

Maar zoals gezegd is het heel moeilijk om te weten wat gezond is en wat niet. Wat vaker het lijstje ingrediënten bekijken op de verpakking leert je al snel meer over het product.
Tijdens een congres over gezonde voeding voor kinderen confronteerde de spreekster ons met een heel verhelderend voorbeeld.  Ze stelde ons voor om in gedachten een cake te gaan bakken. Welke ingrediënten heb je daarvoor nodig? Het zijn er vijf: bloem, boter, suiker, eieren, bakpoeder en zout. Als we nu kijken op het etiket van voorverpakte cake komen er opeens 28 verschillende ingrediënten aan te pas. Allemaal stoffen die nodig zijn om het product goedkoper te kunnen produceren, langer houdbaar te houden en de smaak na te kunnen bootsen die we zoeken in een cake. Maar ook allemaal stoffen die niet natuurlijk zijn en zeker onze gezondheid niet bevorderen.

Zo zijn er nog talloze voorbeelden op te noemen. Een heel belangrijke die ik wil noemen, is sap uit een pak(je). Natuurlijk wil iedereen wel eens iets anders drinken dan de aller-gezondste dorstlesser water. En ja, we weten allemaal dat frisdrank niet gezond is en veel suiker bevat. Maar wat te denken van die sapjes in een pak? In een gangbare supermarkt wordt het steeds moeilijker om puur sap te vinden. Appelsap en jus d’orange bestaat meestal uit 100% sap. Maar het gros van alle andere pakken (met de mooiste etiketten!) hebben een toevoeging van suiker of een vorm van kunstmatige zoetmiddel. Het fruitgehalte is in deze sapjes is schrikbarend laag,  eigenlijk een suikerwatertje waar een sinasappel doorheen gevlogen is. Bekijk ook de etiketten van deze pakken eens en probeer te kiezen voor een zo puur mogelijk sapje. Dat is meteen een graadmeter voor gezond eten: hoe puurder hoe beter. Maak eens wat vaker zelf een cake, pizza of smoothie. Zo kun je genieten van lekker, maar wel op een verantwoorde manier!